Geomap – Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Geomap centra la seua activitat en el paisatgisme i els estudis mediambientals.

Unes reflexions després de l’incendi de la Granadella (Xàbia)

Una vegada controlat, que no extingit, l’incendi forestal de la Granadella, a Xàbia, m’he permès realitzar una sèrie de reflexions personals al voltant dels incendis en general.

PIRÒMANS? Denominar piròmans a individus que provoquen destrucció del paisatge, vivendes, infraestructures i posen en perill vides, resulta curt. Caldria referir-se a ells amb una altra paraula que no fora un eufemisme. Terroristes mediambientals?

DIFUSIÓ DE NOTÍCIES FALSES PER LES XARXES SOCIALS. Fotos de persones que no tenen res a veure amb l’incendi com a presumptes autors del mateix, invenció de nous incendis, imatges d’incendis que no són del lloc en qüestió, etc. Davant d’això, cal responsabilitat, abans de donar difusió a notícies falses, intentar buscar informació en els canals oficials de les administracions, per exemple.

PSICOSI COL·LECTIVA PER LA PROLIFERACIÓ D’INCENDIS. Amb les aplicacions mòbils de les que disposem (Whatsapp, Facebook, Twitter, etc.)  abans que arriben els bombers ja tenim la foto a la nostra galeria del mòbil creant, en ocasions, una alarma social innecessària.

granadella2011

Cala de la Granadella, estiu del 2011, quan encara no estava tan massificada.

TURISME D’INCENDIS. Una vegada retirats el mitjans d’extinció, inclús abans, comença una modalitat de turisme composada per persones de tota classe, entre les quals hi ha fins i tot gent que mai havia estat en la zona abans d’incendiar-se. Es mescla gent que té estima per la natura amb gent que l’únic que busca és la foto i el “morbo”.

I ARA, QUE? REFORESTACIÓ? Calma. A vegades, la millor manera de recuperar un espai natural és no fer res. La naturalesa és molt sàvia. Allà on ara hi ha cendra i carbó, en unes setmanes i mesos, començarà a rebrotar el verd. Cert és que, amb les pluges de la tardor (si arriben) el problema de l’erosió pot accentuar-se en les zones amb certa pendent, pel que s’haurien de realitzar intervencions per evitar-ho en la mesura del possible. Sobre les espècies a utilitzar, evidentment, les autòctones de la zona sempre seran les més adequades. El pi que tenim (Pinus halepensis) és una espècie no autòctona, encara que ha colonitzat massivament les nostres terres.

INTERESSOS URBANÍSTICS. Des de gener del 2016, la llei forestal valenciana torna a impedir requalificacions urbanístiques en els 30 anys posteriors a un incendi. Durant estos dies han circulat arreplegades de signatures per demanar una cosa que la llei ja té en compte. Un altre rumor sense fonament.

PREVENCIÓ I EDUCACIÓ. Els incendis s’apaguen a l’hivern, o millor dit, s’eviten, o es minimitzen a l’hivern. Esta frase ve carregada de certa raó. Tallafocs, aclarides forestals, hidrants, basses, etc. ajudarien pel futur. La educació mediambiental resulta fonamental, però poc es podrà fer quan un boig té la brillant idea d’acabar amb el patrimoni de tots.

Anuncis

2 comments on “Unes reflexions després de l’incendi de la Granadella (Xàbia)

 1. Mari Carmen Salines.
  8 Setembre, 2016

  Te acompañó con tus reflexiones. Ahora bien no hay que buscar un culpable al precio que sea. Hoy han parado a un hombre cliente mio cuatro veces para identificarlo y preguntarle que hace, que lleva en la bolsa…..Es un simple señor que le gusta la naturaleza como a mi, corre en carreras populares y le comente que yo la tarde anterior habia estado corriendo por Las Planas y habia una rutita muy chula para correr o pasear y el pobre hombre a subido hacerla y imaginaros el resto…..Hombre de mediana edad en plena naturaleza con una mochilita en la espalda en la que llevava unos chicles, una camiseta… Mi reflexion es la siguiente, cuidado con lo que vemos y con lo que decimos.Una vez señalado con un dedo es dificil quitarte ese lastre de encima. Se cojera al culpable o culpables hay que tener paciencia.

  M'agrada

  • nicovivesriera
   8 Setembre, 2016

   Gracias Mari Carmen por tu comentario. Al hilo de lo que comentas, me viene a la cabeza la foto que circuló por las redes de un hombre caminando al lado de un cañar que fue acusado de culpable. Un cordial saludo!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 7 Setembre, 2016 by in Incendis forestals, Medi Ambient, Paisatgisme, Urbanisme.
%d bloggers like this: