Geomap – Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Geomap centra la seua activitat en el paisatgisme i els estudis mediambientals.

Precipitacions durant l’any 2016 a Pedreguer

Segons l’Atlas Climàtic de la Comunitat Valenciana [PÉREZ CUEVA, 1994], el municipi de Pedreguer s’insereix en l’anomenat clima de planura litoral plujosa. En esta àrea, les precipitacions solen situar-se en torn als 650 mm anuals, amb un pic màxim principal a la tardor i un altre secundari a la primavera. L’estiu resulta ser molt sec.

barranc

Barranc de la Cova, a la partida de l’Alberca.

La pluviositat d’aquesta zona s’explica per la orientació de la costa, quasi en perpendicular als fluxos del nord-est que genera la ciclogènesi mediterrània o les depressions aïllades en nivell alts (DANA), conegudes col·loquialment com gotes fredes. En estiu, el predomini de pantans baromètrics en superfície, sota les altes pressions subtropicals, aguditzen la sequera.

En el següent mapa, elaborat amb el software cartogràfic ArcMap, s’observa la distribució territorial de les precipitacions durant l’any 2016 al Terme Municipal de Pedreguer. Tot i que l’any meteorològic s’estén des de l’1 de setembre al 31 d’agost, a vegades resulta més comprensible parlar d’anys sencers. Així, s’aprecia com les majors quantitats es van arreplegar a les zones muntanyoses: la Sella i la Muntanya Gran. Per contra, a la zona est del municipi (partida Oquins) les pluges van ser sensiblement inferiors.

[Fer click a la imatge per a descarregar i ampliar]

pluges_pedreguer2016

Precipitacions durant l’any 2016 a Pedreguer. Elaboració pròpia a partir de la cartografia de l’ICV i les dades d’AVAMET, CAAP i Oratge a Pedreguer.

Les dades han sigut obtingudes del web Oratge a Pedreguer (gràcies a la CAAP) i d’Avamet. En la següent taula s’observa el detall mensual de pluges durant 2016 de les estacions repartides pel terme.

caap2016

Font: Colla Aficionats a la Pluviometria de Pedreguer (CAAP).

En el gràfic següent, es pot visualitzar la clara variabilitat de les precipitacions anuals. Així, trobem anys amb elevades xifres, com l’any 1989 (1.586 mm) o l’any 2010 (1.484 mm) i anys amb xifres bastant per baix de la mitja anual, com l’any 1983 (277 mm) o l’any 1998 (360 mm) i, sobretot, l’any 2014 amb només 250 mm. La mitja anual de precipitació del període 1983-2016 és de 756 mm. En general, els últims anys han estat per baix de la mitja.

[Fer click a la imatge per a descarregar i ampliar]

pluges_pedreguer_1983-2016

Precipitacions durant el període 1983-2016 a Pedreguer. Fonts: Pedreguer, Memòria d’un poble, Oratge a Pedreguer, CAAP.

El territori valencià és conegut, sobretot exteriorment, per la seua benignitat climàtica. Aquesta afirmació requereix de molts matisos, ja que molts trets d’aquest clima són extremats, com per exemple són les llargues sequeres, les pluges torrencials o las gelades sobtades. El coneixement dels factors que determinen el clima i influeixen en ell és imprescindible per a una planificació territorial adequada al medi natural i així previndre els possibles efectes negatius posteriors.

logolletra

Anuncis

2 comments on “Precipitacions durant l’any 2016 a Pedreguer

  1. Retroenllaç: Anàlisi de la distribució territorial de les pluges durant l’any 2017 a Pedreguer | Geomap - Paisatgisme i Estudis Mediambientals

  2. Retroenllaç: Anàlisi de la distribució territorial i temporal de les pluges durant l’any 2018 a Pedreguer | Geomap - Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 17 febrer, 2017 by in Inundacions, Medi Ambient, Meteorologia, Pedreguer.
%d bloggers like this: