Geomap – Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Geomap centra la seua activitat en el paisatgisme i els estudis mediambientals.

Torna a brollar el Clot de l’Alberca

Després d’uns anys, el Clot de l’Alberca torna a brollar de manera abundant. Es tracta d’un brollador d’aigua que funciona temporalment com a llacuna i inici d’un barranc després d’episodis de pluges intenses. Durant els períodes secs, la surgència d’aigua s’extingeix. Es parla que, quan el Clot brolla, vol dir que els aqüífers, ara si, estan plens. És a dir, és una mena d’indicador de la quantitat d’aigua del subsol. Però, quants litres han de ploure per a que isca el Clot? Tractarem de donar alguna idea aproximada, ajudats per les estadístiques.

IMG_20170315_164935

Clot de l’Alberca, 15 de març del 2017.

A Pedreguer hi ha dues formacions hidrogeològiques ben curioses: el Clot del Lirio (del qual ja vam fer un escrit fa uns mesos) i el Clot de l’Alberca. S’ha de dir, que el Clot de l’Alberca es localitza en un lloc poc visible. De fet, molta gent del mateix Pedreguer o dels pobles dels voltants, mai ha visitat el Clot. La visibilitat del mateix és molt reduïda degut a la densa vegetació que l’envolta: canyars, esbarzers, oliveres bordes, arítjols, magraners, etc. Tot això, en un entorn agrícola farcit per camps de cítrics.

Les seues dimensions aproximades calculades sobre imatge aèria són d’uns 25 metres de diàmetre, resultant una superfície d’uns 436 m2. La profunditat del Clot ha sigut calculada per mitjà del Model Digital del Terreny, resultant uns 4’5 metres de fondària. No obstant, hi ha informacions que parlen de 12 metres de profunditat. En les següents imatges de l’empresa Droneamos, es pot observar des del cel el Clot el 20 de desembre de 2016. No dubtem que en breu el Clot serà sobrevolat de nou amb un drone…

El Clot de l’Alberca es troba ubicat en les coordenades X: 239.558,85; Y: 4.299.147,62, concretament en la parcel·la cadastral 03101A00109006 del Terme Municipal de Pedreguer. El localitza a uns 44 metres sobre el nivell de la mar. El topònim Alberca (anomenat Asberca, en ocasions) prové de l’aprofitament de l’aigua. En la següent imatge es pot apreciar la localització sobre una ortofoto de l’any 2012.

Clot_dimensions

Ubicació del Clot sobre Ortofoto de l’any 2012. S’observa el predomini de camps de cítrics.

L’octubre de l’any 2007, després d’unes intenses pluges, el Clot va brollar amb més força que en aquesta ocasió, com es pot comprovar a les imatges (a la dreta enguany i a l’esquerra l’any 2007).

El Clot de l’Alberca és el punt d’inici del barranc homònim. Aquest barranc, conegut com a riu a poblacions com Ondara, ja fou descrit per Cavanilles en 1795. El naturalista valencià ens descriu el seu curs i comenta l’aprofitament de les seues aigües: “Fuera de algunas fuentes no hay más riego (a la zona del Marquesat de Dénia) que el que proviene del Alberca, río de corto caudal, y el que a veces el río seco Bolata…”.

clot1945

Ortofoto del 1945-46, de l’Institut Cartogràfic Valencià, amb la ubicació del Clot.

El curs del barranc del Clot de l’Alberca, com es pot observar a la imatge següent, s’uneix amb els barrancs de la Cova, Bo, de la Parra i del Moro, creua el casc urbà d’Ondara i enllaça amb el barranc de la Fusta o del Marx, fins a desembocar a la Mediterrània entre la punta dels Molins i la punta de l’Estanyó.

Hidrografia

Xarxa hidrogràfica. Font: Pedreguer, memòria d’un poble.

Des de desembre de 2016 fins ara s’han produït tres episodis de pluges importants:

 • Del 15 al 19 de desembre de 2016: van ploure 204 mm al camí del Mig (Pedreguer). Però, 439 litres a la Vall de Laguar, per exemple.
 • Del 17 al 23 de gener de 2017: 241 mm a l’Ocaive (Pedreguer) i 392 litres a Parcent.
 • Del 12 al 13 de març de 2017: 177 litres a l’estació del camí del Mig (Pedreguer).

És a dir, en els últims mesos han plogut a la zona vora 900 mm (des de novembre de 2016). Però venim d’uns anys d’acusada sequera. Concretament els anys entre el 2013 i 2016 han sigut menys plujosos d’allò habitual. La mitjana a Pedreguer es situa en els 756 mm anuals (pel període 1983-2016). Les anualitats de 2009 i, sobretot, 2007, van ser extremadament plujoses amb quantitats superiors als 1200 i 1300 mm, respectivament.

pluges_pedreguer_1983-2016

Evolució anual de les precipitacions a Pedreguer (1983-2016). Elaboració pròpia a partir de les dades del Web “Oratge a Pedreguer” i el llibre “Pedreguer, memòria d’un poble”.

El Clot de l’Alberca ha eixit, però el Clot del Lirio s’ha quedat a uns 15-20 metres de la superfície (calculats “a ull”). Hem de tenir en compte que s’ubica a una altitud sobre el nivell de la mar de 66 metres, mentre que el Clot de l’Alberca es troba a 44 msnm.

IMG_20170315_172346

El Clot del Lirio, el 15 de març de 2017.

Les aigües subterrànies conformen una part fonamental del cicle de l’aigua, estretament relacionades amb la climatologia i la geologia. Es tracta d’un recurs molt important. En el seu cas, Pedreguer es troba a cavall entre diverses masses d’aigües subterrànies:

 • Codi 30368: Penyal-Bèrnia.
 • Codi 30367: Ondara-Dénia.
 • Codi 30379: Depressió de Benissa.

En la imatge següent s’aprecia la distribució territorial de les masses d’aigües subterrànies, segons la cartografia del MAPAMA. El Clot -i la part central de Pedreguer- queda englobat en la massa denominada Penyal-Montgó-Bèrnia, que s’estén des de Castell de Castells fins el Montgó.

aquifers

Distribució territorial de les masses d’aigües subterrànies. Font: MAPAMA.

Els aqüífers que afecten a Pedreguer s’inclouen en el grup dels massissos calcaris mesozoics, que contribueixen a recarregar lateralment els aqüífers costaners.

Per tant, a banda de la sequera dels últims anys, s’ha d’afegir la molt intensa explotació dels aqüífers per a l’abastiment humà, per a usos agrícoles, i altres usos.

Finalment, cal denunciar que el paratge del clot de l’Alberca es troba en l’actualitat esquitxat d’escombraries i deixalles de tot tipus que embruten el paisatge. El fenomen hidrogeològic és visitable lliurement tenint en compte les precaucions evidents.

Fonts consultades:

 • Toponímia del poble de Pedreguer i el seu terme municipal, per Carles Mulet i Grimalt.
 • Memòria de l’Estudi de Paisatge del PGE de Pedreguer, per Emili Portes Giménez.
 • Estudi Ambiental i Territorial Estratègic del PGE de Pedreguer, per Nicolau Vives Riera.
 • Fototeca de l’Institut Cartogràfic Valencià.
 • Cartografia del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA).

logolletra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 16 Març, 2017 by in Geologia, Inundacions, Meteorologia, Pedreguer.
%d bloggers like this: