Geomap – Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Geomap centra la seua activitat en el paisatgisme i els estudis mediambientals.

La font de la Bolata (Tormos)

La font de la Bolata es localitza en el terme municipal de Tormos, als peus de la Serra del Migdia. Per accedir a la font, cal agafar la carretera CV-715 de Tormos a Sagra; molt a prop del nucli urbà de Sagra es pot trobar la font.

La captació de l’aigua subterrània està situada a una cota aproximada que oscil·la entre 99,5 i 100,7 m s.n.m. segons que la sortida de l’aigua corresponga a un règim de pluges normal o torrencial, en un punt amb les coordenades UTM (a la zona 30 S) que són aproximadament: X = 754.670; Y =4299580.

IMG_20170319_172653

La Bolata, 19/03/2017.

La font primitiva naixia en la marge esquerra de la carretera (en direcció a Sagra) i passava per sota la carretera per un canal que portava l’aigua fins a la caseta. En aquest punt el canal s’eixampla molt més i té parets drenants, a fi de captar l’aigua de circulació subàlvia. En la actualitat hi ha un sondeig al costat de la caseta, del que s’extreu aigua per a proveïment a Tormos i regadiu a la vall del Girona. L’aigua extreta s’eleva a un dipòsit situat a la marge esquerra de la carretera.

Bolata_esquema

 Esquema de distribució dels elements de la font de la Bolata. Font: Geonet-Diputació d’Alacant.

L’aigua de la font de la Bolata s’utilitza per a reg dels nombrosos cultius de cítrics existents a la zona. L’aqüífer Almudaina-Alfaro-Migdia-Segària pren el nom de les serres càrstiques on es recull l’aigua de pluja que descarrega majoritàriament en les fonts de la Bolata (la segona surgència d’aigua de la província d’Alacant, després de les fonts de l’Algar). L’aigua de pluja, després de filtrar-se en les roques calcàries i recórrer uns pocs quilòmetres sota terra, troba capes impermeables d’argiles que l’obliguen a eixir a la superfície, bàsicament en la Bolata (Tormos), les fonts de Sagra i la font del Ràfol, on naix la cava de Sanet. Aquests cabals, almenys la part no aprofitada per al regadiu, discorren pel barranc de la Bolata, que desguassa al riu Girona aigües avall de la població de Sanet i els Negrals.

La font de Bolata té una resposta a la precipitació molt ràpida, d’1 a 3 dies de desfasament o fins i tot menys (en ocasions es produeix el mateix dia), llevat que l’aqüífer es trobe molt deprimit per efecte dels bombaments, o després d’un estiatge molt prolongat, en aquest cas el desfasament pot ser de diversos dies.

IMG_20170319_172330

El barranc de la Bolata. Al fons, el Montgó.

Font consultades:

Visor Cicle Hídric Província d’Alacant

El riu Girona (I), revista Dau al Deu

Mi Geoblog: Geología y más

Diario Información

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 27 Març, 2017 by in Geologia, Hidrologia.
%d bloggers like this: