Geomap – Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Geomap centra la seua activitat en el paisatgisme i els estudis mediambientals.

Els antics camins ramaders de Pedreguer

Els assegadors o vies pecuàries eren camins de bestiar d’una certa amplada de dret de pas [COSTA et al., 2009]. Solien travessar pels passos més còmodes, acostant-se a les fonts, pous o abeuradors d’aigua. Aquests itineraris antics del nostre territori coincideixen amb molts dels actuals camins. Estos assegadors estan protegits per la Ordre de 16 de febrer de 1993, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual s’aprova la classificació dels camins ramaders que hi ha al terme municipal de Pedreguer (DOGV núm. 2024 de 14/05/1993). Així, en el terme municipal de Pedreguer hi trobem els següents set assegadors:

 1. L’assegador de Pedreguer. Discorre de manera paral·lela a la carretera N-332, travessant el terme municipal de Pedreguer, provinent des de Gata i arribant a Ondara. Té una longitud de 4.900 metres.
 2. L’assegador d’Entretermes. Procedent del terme de Gata, segueix el traçat de la via del ferrocarril, sobre la fita dels termes de Pedreguer i Dénia. Desemboca al camí de l’Advocat. La seua longitud és de 4.300 metres.

  Plano_Clasificacion

  Plànol del Projecte de Classificació de les Vies Pecuàries de Pedreguer (1992).

 3. L’assegador dels Oquins a la Llosa. Comença en l’assegador d’Entretermes a l’altura del camí del Bisserot, recorrent el Monterroi a través del camí del Pou de la Pica. Mitjançant el camí de les Eretes, puja pel camí del barranc de les Fonts. Des del peu de la muntanya, bordejant la mateixa, arriba fins el terme municipal d’Alcanalí. La seua longitud arriba als 9.100 metres. Aquest assegador es troba obstruït en un tram.
 4. L’assegador del Pou dels Òlbits. Es tracta d’una via pecuària de curta longitud (900 metres). Enllaça l’assegador dels Oquins a la Llosa amb l’assegador de Pedreguer, en la zona de l’actual gasolinera de la carretera N-332.
 5. L’assegador del camí d’Ondara. Penetra des del terme municipal d’Ondara a través del camí de la Conxera, discorre pel camí de la Gatera, el camí del Pou de l’Ovella i el camí del Pantano fins arribar al peu de la muntanya Gran, on connecta amb l’assegador dels Oquins a la Llosa. Té una longitud de 2.700 metres.
 6. L’assegador dels Rafalets. Naix de l’assegador del camí d’Ondara en la zona del camí del Pantano. Recorre el peu de la Solana i la partida dels Rafalets fins penetrar en el terme municipal de Beniarbeig. La seua longitud és de 2.500 metres. Aquest assegador es troba obstruït en un tram.
 7. L’assegador de l’Assegador o del Barranc de l’Ocaive. Travessa la muntanya de l’Ocaive paral·lelament al barranc de l’Assegador i desemboca a la via pecuària que discorre dels Oquins a la Llosa. Té una longitud de 600 metres.

Taula. Dades bàsiques dels assegadors de Pedreguer.

Denominació Longitud (m) Amplària (m)
Legal Necessària
Assegador de Pedreguer 4.991 5 5
Assegador d’Entretermes 4.602 4 4
Assegador dels Oquins a la Llosa 9.338 5 5
Assegador del Pou dels Òlbits 857 5 5
Assegador del camí d’Ondara 2.822 5 5
Assegador dels Rafalets 2.300 5 5
Assegador de l’Assegador o del Barranc de l’Ocaive 582 5 5
Longitud total 25.492 metres

Font: Catàleg de Vies Pecuàries (Generalitat Valenciana).

Tots els assegadors tenien els seus respectius abeuradors ubicats al costat d’algun pou com el pou del Lluc, el de la Pica del Muntarà, el del Rector, el de l’Ocaive, els dels Òlbits (on també hi havia un descansador), el pou de l’Ovella i el de l’Assegador.

El descansador del Pou dels Òlbits té una superfície legal i necessària de 300 m².

En la següent imatge es pot observar la distribució geogràfica d’aquests itineraris (fer click a la imatge per ampliar).

PEDREGUER_Vies_Pecuàries_blog

Vies pecuàries del terme de Pedreguer. Elaboració pròpia a partir de les dades de la Conselleria d’Habitatge, d’Obres Públiques i Vertebració del Territori (CHOPVT).

La Conselleria competent en matèria de Medi Ambient va elaborar el Catàleg de Vies Pecuàries de la Comunitat Valenciana de conformitat amb el que preveu l’article 8 de la Llei 3/2014, d’11 de juliol, de la Generalitat, de Vies Pecuàries de la Comunitat Valenciana.

L’objecte d’este catàleg es facilitar el coneixement i la gestió del patrimoni pecuari, especialment per a la consulta de les entitats i particulars interessats, així com del públic en general.

La disminució de la ramaderia extensiva durant el segle XX ha derivat en què poques vies pecuàries presenten ús ramader en l’actualitat el que, juntament amb la manca de delimitació i l’expansió agrícola i urbanística, ha propiciat que els seus límits hagen quedat en ocasions desdibuixats i s’hagen produït nombroses intrusions.

La Llei 3/2014, de 11 de juliol, de la Generalitat, de Vies Pecuàries de la Comunitat Valenciana, estableix, a més de l’ús ramader tradicional, altres funcions compatibles com l’ús recreatiu, agrícola o mediambiental, en concordança amb el que estableix la normativa estatal bàsica continguda en la Llei 3/1995, de 23 de març, de Vies Pecuàries.

Les vies pecuàries poden funcionar com a connectors ecològics, acollir diferents usos recreatius (passeig, senderisme, bicicleta tot terreny, cavalcada) i els elements associats a les mateixes (descansadors, abeuradors, comptadors o ponts) constitueixen un important patrimoni històric-cultural.

Fonts consultades:

logolletra

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 8 Abril, 2017 by in Marina Alta, Pedreguer, Urbanisme, Vies pecuàries.
%d bloggers like this: