Geomap – Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Geomap centra la seua activitat en el paisatgisme i els estudis mediambientals.

Estudi del risc d’incendi en la zona de Pego-Les Valls

Dos anys després de l’incendi que va cremar més de 1.700 hectàrees en els termes municipals de la Vall d’Ebo, Pego, l’Atzúvia i la Vall de Gallinera, donem a conèixer un interessant treball en relació a aquell episodi, elaborat per Héctor Mulet.

Els incendis forestals suposen un element natural en els paisatges mediterranis. No obstant, la incontrolada proliferació dels mateixos en els últims anys ha contribuït a agreujar els seus efectes i a considerar-se un greu problema accentuat en les zones mediterrànies.

landsat

Imatge LANDSAT, 14/05/2015. Es pot observar la zona cremada.

Per descomptat, el foc és un element destructor i l’impacte ecològic que produeix és complex i es dóna en diverses característiques de sòl, aigua, aire, vegetació i fauna silvestre. No es limita a arrasar la vegetació present, sinó que produeix també un impacte sobre el sòl, que es veu degradat als seus estadis més elementals. Aquest és, precisament, el principal problema dels recents incendis en els països europeus de clima mediterrani: els cicles de ocurrència s’escurcen ràpidament en determinats espais, el que, combinat amb altres factors (climàtics, edafològics, activitat humana, etc.) condueix a situacions amb perill molt alt d’irreversibilitat.

portada_tfg

Portada del Treball Final de Grau, per Héctor Mulet.

En aquest context, la valoració dels riscos en incendis forestals és un tema realment significatiu per a l’elaboració de polítiques que permeten prevenir i mitigar els efectes dels incendis d’una manera eficient. Un instrument com aquest ha de ser capaç de predir la ocurrència d’incendis amb un marge acceptable de probabilitat. Per aquesta raó, l’estimació d’aquest risc d’incendi implica identificar la contribució potencial de variables com ara quan es produirà un incendi, per tal de determinar les èpoques de perill; on es produirà, per poder emmarcar zones de perill; i com es desenvoluparà aquest incendi, per poder organitzar mesures d’extinció.
Les noves tecnologies de la informació geogràfica seran fonamentals per analitzar i tractar diferents tipus de variables (topografia, meteorologia, ús del sòl, etc.) amb gran rapidesa per arribar a obtenir els índexs intermedis (diferents segons el model de perill) necessaris per a l’índex de risc d’incendi.

En la següent cartografia es pot apreciar el risc integral d’incendi, tant a la zona de Pego com a part de la Marina Alta, després d’analitzar una important quantitat de factors.

risc_incendi

Risc integral d’incendi, 14/05/2015.

Es pot accedir a la visualització del Treball Final de Grau en el següent enllaç:

TREBALL FINAL DE GRAU HECTOR MULET

Héctor Mulet Garcia

Grau en Enginyeria Geomàtica i Topografia

Universitat Politècnica de València

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 14 Mai, 2017 by in Incendis forestals, Marina Alta, Medi Ambient, SIG.
%d bloggers like this: