Geomap – Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Geomap centra la seua activitat en el paisatgisme i els estudis mediambientals.

Anàlisi de la distribució territorial de les pluges durant l’any 2017 a Pedreguer

L’any passat, vam realitzar un breu anàlisi de la distribució territorial de les precipitacions en el Terme Municipal de Pedreguer. Dèiem que, Segons l’Atlas Climàtic de la Comunitat Valenciana [PÉREZ CUEVA, 1994], el municipi de Pedreguer s’inseria en l’anomenat clima de planura litoral plujosa. En esta àrea, les precipitacions solen situar-se en torn als 650 mm anuals, amb un pic màxim principal a la tardor i un altre secundari a la primavera. L’estiu resulta ser molt sec.

IMG_20170126_172607

Barranc de la font d’Aixa, 26/01/2017.

En el següent mapa, elaborat amb el software cartogràfic ArcMap, s’observa la distribució territorial de les precipitacions durant l’any 2017 al Terme Municipal de Pedreguer. Tot i que l’any meteorològic s’estén des de l’1 de setembre al 31 d’agost, a vegades resulta més comprensible parlar d’anys sencers. Així, s’aprecia com les majors quantitats es van arreplegar a la zona oest del terme, concretament a l’estació del camí del Mig, amb 903 mm. També a la zona dels Pouets les pluges van ser superiors. Per contra, a la zona centre i est del municipi (estació del Patronat) les pluges registrades van ser sensiblement inferiors en relació amb les altres estacions meteorològiques.

 

[Fer click a la imatge per a descarregar i ampliar]

PLUGES_Pedreguer_2017

Precipitacions durant l’any 2017 a Pedreguer. Elaboració pròpia a partir de la cartografia de l’ICV i les dades d’AVAMET, CAAP i Oratge a Pedreguer.

 

Les dades han sigut obtingudes del web Oratge a Pedreguer (amb dades de la CAAP), de la estació de la Farmàcia Infantes al camí del Mig i d’Avamet.

Seguidament, es mostra el climograma de Pedreguer, que evidencia la irregularitat de les precipitacions, amb tres mesos que disparen l’acumulat anual: gener amb vora 230 mm, març amb 125 mm i agost amb 110 mm. Els mesos estivals la pluja és anecdòtica, així com febrer o desembre.

[Fer click a la imatge per a descarregar i ampliar]

climograma_2017

Climograma de Pedreguer. Font: Oratge a Pedreguer.

En la següent taula s’observa el detall mensual de pluges durant 2017 de les estacions repartides pel terme.

caap2017

Font: Colla Aficionats a la Pluviometria de Pedreguer (CAAP).

No obstant, cal remarcar que la dada de l’estació de l’Ocaive no s’ha donat per bona tenint en compte les dades que podem aconseguir de la web de Meteoxàbia. Segons la consulta realitzada, a l’Ocaive la precipitació total anual va ser de 718 mm.

IMG_20161218_112551En el gràfic següent, es pot visualitzar la clara variabilitat de les precipitacions anuals. Així, trobem anys amb elevades xifres, com l’any 1989 (1.586 mm) o l’any 2010 (1.484 mm) i anys amb xifres bastant per baix de la mitja anual, com l’any 1983 (277 mm) o l’any 1998 (360 mm) i, sobretot, l’any 2014 amb només 250 mm. La mitja anual de precipitació a Pedreguer del període 1983-2017 és de 754 mm.

En general, els últims anys han estat per baix de la mitja, tot i que l’últim any sembla que hi ha un canvi de tendència, apropant-se a la mitja gràcies als temporals ocorreguts.

[Fer click a la imatge per a descarregar i ampliar]

Pedreguer_1983-2017

Precipitacions durant el període 1983-2017 a Pedreguer. Fonts: Pedreguer, Memòria d’un poble, Oratge a Pedreguer, CAAP.

Cal destacar que el pròxim any comptarem amb una estació meteorològica més per a augmentar la cobertura de dades. Es tracta de l‘estació de l’Ajuntament de Pedreguer segons el conveni subscrit amb Inforatge ubicada al centre Social de la localitat, la qual va començar a funcionar a l’abril del 2017.

logolletra

Anuncis

One comment on “Anàlisi de la distribució territorial de les pluges durant l’any 2017 a Pedreguer

  1. Retroenllaç: Anàlisi de la distribució territorial i temporal de les pluges durant l’any 2018 a Pedreguer | Geomap - Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 23 gener, 2018 by in Inundacions, Medi Ambient, Meteorologia, Pedreguer.
%d bloggers like this: