Geomap – Paisatgisme i Estudis Mediambientals

Geomap centra la seua activitat en el paisatgisme i els estudis mediambientals.

La reforma de la LOTUP, la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge

En el marc del Simposi Territori/Ciutat/Habitatge, organitzat per l’Institut Valencià de l’Edificació i la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la Generalitat Valenciana, es va celebrar una conferència sobre la reforma de la LOTUP, la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana.

IMG_20181205_122328_667

En la ponència, desenvolupada per Josep Lluís Ferrando, Secretari Autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, es van repassar els aspectes fonamentals sobre els quals versarà la modificació de la normativa, que afectaria a un centenar d’articles.

En primer lloc, s’incorpora la perspectiva de gènere a l’hora d’establir plans i polítiques urbanístiques.

S’aposta per la regeneració urbana de la ciutat, prioritzant aquesta sobre els nous creixements urbanístics, introduint una sèrie de mesures per facilitar la rehabilitació, regeneració i renovació urbana.

Es proposa incentivar, quan no obligar, a l’edificació de solars. Es fa més efectiva la declaració d’incompliment del deure d’edificar. Es pretèn donar prioritat a la gestió d’allò ja urbanitzat.

Es prioritza la gestió directa de l’Admistració en els programes d’actuació urbanística. D’aquesta manera, l’urbanitzador privat serà només en casos “excepcionals”, otorgant més control a les entitats públiques.

Desapareix la reclassificació de sòls des de la iniciativa privada, així com s’elimina la figura referent a la dotació privada. Es pretèn que la gestió territorial siga una responsabilitat eminentment pública.

horta4

Horta de València, any 2007.

Es preveu la possibilitat de executar una reversió de la reparcel·lació de PAIs aprovats però paralitzats i sense perspectiva de culminació. D’aquesta manera, s’intenta donar solució als nombrosos projectes urbanístics que suposen un impacte territorial, ambiental i paisatgístic i una càrrega a vegades difícil d’assumir per a les entitats municipals.

Atès que en el nostre territori existeixen nombroses vivendes sense una adequada urbanització (sanejament, zones verdes, dotacions públiques, voreres, etc.). Per això es pretén facilitar les llicències dels projectes de minimització d’impacte territorial.

Les infraccions urbanístiques seràn imprescriptibles, per tant, no caducaràn les accions de restauració de la legalitat urbanística per l’Administració.

Es substitueixen les conegudes com ATEs (Actuacions Territorials Estratègiques) pels PIES (Projectes d’Inversió Econòmica Sostenible), per evitar que no puguen passar el filtre actuacions de caràcter residencial o comercial.

Aquestes són les principals qüestions que es veuran modificades en breu, entre altres. En paraules textuals del Secretari Autonòmic, s’espera que entre “gener o febrer” puga aprovar-se aquesta reforma de la LOTUP.

En el següent enllaç de la Conselleria es pot consultar amb més extensió l’Avantprojecte de modificació de la Llei així com un argumentari de la modificació de la mateixa.

Finalitzem amb la inclusió d’alguns enllaços apareguts en premsa en relació a la modificació de la normativa urbanística valenciana.

Valencia Plaza

El Economista

E3 Media

El Periòdic

logolletra

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Information

This entry was posted on 13 Desembre, 2018 by in Formació, Geomap, Medi Ambient, Paisatge, Territori, Urbanisme.
%d bloggers like this: