Geomap centra la seua activitat en la gestió ambiental i paisatgística de diferents tipus de plans i projectes
Seguint amb la metodologia utilitzada per analitzar la distribució espacial i temporal de les precipitacions al terme municipal de Pedreguer durant els anys anteriors, anem a veure quina ha sigut la evolució durant el passat any 2022.
El barranc del Clot de l’Alberca, prop del seu naixement, desbordat després de les importants pluges de març (imatge del 24 de març 2022).
En el següent mapa, s’observa la distribució territorial de les precipitacions durant l’any 2022 al Terme Municipal de Pedreguer. Així, s’aprecia com les majors quantitats es van arreplegar a l’estació de la partida del Mirabó a la cara sud de la muntanya de la Sella, amb 1.099 mm. No se’n van anar de lluny altres zones del terme, com l’Ocaive, els Pouets o la partida de la Torre de Benimarmut. Per contra, en el nucli urbà amb 900 mm (estació d’Inforatge al Centre Social) les pluges registrades van ser sensiblement inferiors en relació amb l’extrem nord-est del municipi i, també a la zona sud muntanyosa del terme.
[Fer click a la imatge per a descarregar i ampliar]
Seguidament, en la taula de baix s’observa el detall mensual de pluges durant 2022 de les estacions repartides pel terme fruit de la constant tasca principalment de particulars (en el cas de l’estació del poble, gestionada per l’empresa Inforatge). Així mateix, es mostra el climograma, que evidencia la irregularitat de les precipitacions, amb un mes de l’any (concretament març, que va ser històric des del punt de vista pluviomètric) que destaca enormement sobre la resta de mesos: va ploure 23 dies durant tot el mes. En el costat oposat, durants els mesos de febrer, juny i juliol la pluja va ser inapreciable. Estes dades ens indiquen la forma de ploure a la nostra zona: en uns pocs episodis de pluges intenses s’acumulen grans quantitats de precipitació.
[Fer click a la imatge per a descarregar i ampliar]
En el gràfic següent, es pot visualitzar la clara variabilitat de les precipitacions anuals. Així, trobem anys amb elevades xifres, com l’any 1989 (1.436 mm) o l’any 2007 (1.336 mm) i anys amb xifres bastant per baix de la mitja anual, com l’any 1983 (277 mm) o l’any 1998 (358 mm) i, destaca per sobre els altres períodes, l’any 2014 amb només 250 mm. La mitja anual de precipitació a Pedreguer del període 1983-2021 és de 752 mm.
El darrer any 2022 ha estat notablement per sobre de la mitja de precipitació anual del període 1983-2022, amb 1.025 mm mesurats. S’ha de destacar que, des de l’any 2009, que no es superaven els 1.000 mm de precipitació anual. Per tant, estem davant d’un any pluviomètric humit.
[Fer click a la imatge per a descarregar i ampliar]
Cal destacar que l’any que ve ja tindrem les dades anuals completes d’una nova estació meteorològica al terme de Pedreguer que va començar a funcionar el mes de maig de 2022. Es tracta d’un observatori localitzat a la urbanització la Sella. Concretament, s’ubica en la cara nord de la muntanya de la Sella, una zona on de moment no teníem dades, pel que ajudarà a tindre una visió més global de la forma de ploure a Pedreguer. En aquest enllaç es poden consultar les dades actualitzades, gràcies a Avamet.